Mooiste vakanties in Europa

Duitsland - Berlijn

#

De Duitse hoofdstad Berlijn is al jaren een van de populairste steden uit Europa. In deze wereldstad is er voor ieder wat wils, van goedkope restaurantjes tot dure, luxueuze en chique etablissementen. Wilt u wat cultuur opsnuiven aan het Holocaustmonument, in het Olympisch stadion of aan de Berlijnse muur? Er is voor iedereen wel een museum naar smaak.

Berlijn bestaat 22% uit natuur en parken en 6% uit meren, rivieren en kanalen. Bent u dus iemand die liever de natuur opzoekt, kan u hiervoor ook in Berlijn terecht.

Frankrijk - Gordes

#

Het dorp Gordes wordt door de Association des plus beaux villages de France beschouwd als een van de mooiste dorpen van Frankrijk en trekt dan ook veel toeristen, vooral in de zomer. In het dorp bevindt zich een kasteel, dat gebouwd werd rond 1525. Het verving een eerder kasteel uit de 11e eeuw.

Aan de voet van het dorp ligt de Village des Bories, een dorpje met stenen hutten uit de 18e eeuw. Deze woningen zijn gebouwd in een stijl die men in de streek rondom Apt al vanaf ca. 5000 v.Chr. hanteerde. Het dorpje wordt niet meer bewoond. Men heeft de woningen geheel gerestaureerd en tegenwoordig is de nederzetting een toeristische trekpleister.

Italië - Toscane

#

Toscane (Italiaans Toscana) is een regio in Midden-Italië, die in het noorden aan Ligurië en Emilia-Romagna, in het oosten aan Umbrië en de Marken, in het zuiden aan Latium en in het westen aan de Tyrreense Zee grenst.

De oppervlakte van de regio Toscane neemt ongeveer een dertiende van het nationaal grondgebied in beslag, oftewel 7,6%. Wat de grootte betreft staat de regio op de vijfde plaats, na Sicilië, Piëmont, Sardinië en Lombardije. Toscane omvat 6,1% van de nationale bevolking van Italië.

Finland - Helsinki

#

Helsinki ligt aan de zuidkust van het land aan de Finse Golf tegenover de hoofdstad van Estland. Helsinki is tevens de grootste stad en in veel opzichten het centrum van het land. Helsinki staat bekend als uitgaansstad: tal van restaurants, clubs en café's zijn te vinden in met name het centrum. Tuska is een Open Air Metal Festival.

Griekenland - Santorini

#

Santorini, is een ringvormige eilandengroep in de Egeïsche Zee, die bij de Cycladen horen. Het ligt ten noorden van Kreta, ten zuiden van Naxos en Paros. Het grootste eiland heeft dezelfde naam, Santorini of Thira. Het is 1 van de romantische plaatsen op onze wereld.

Toerisme is de voornaamste bron van inkomsten en werkgelegenheid op Santorini. De grootste attractie is het spectaculaire landschap van de caldeira met zijn loodrechte wanden, waar de witte dorpjes op en in zijn gebouwd. Bij tochten over het eiland komt men langs de rotspartijen die verschillende kleuren hebben, afhankelijk van het metaal waarvan er het meeste in de grond en het vulkanisch gesteente is. Meer ijzerhoudende rotsen zijn bijvoorbeeld roder.

Ijsland - Godafoss waterval

#

De naam Godafoss, in het IJslands ook wel geschreven als Goðafoss, staat voor waterval van de goden. Volgens velen is dit een van de mooiste watervallen van IJsland, en wanneer je daar bent geweest kun je alleen maar beamen dat dit een stukje spectaculaire natuur is.

Het water uit de rivier valt bij de waterval zo’n 12 meter naar beneden en is in totaal zo’n 30 meter breed. Al moet bij dat laatste wel gezegd worden, dat de waterval in stukken wordt opgedeeld omdat er allerlei rotsen zijn. Je ziet dus niet één grote waterval, maar verschillende delen. Wat ons trouwens werd verteld, is dat er soms mensen zijn die hier gaan raften. Iets dat je je maar moeilijk kun voorstellen als jij veilig op de kant staat te kijken naar al dat watergeweld.

Nederland - Nationaal Park Veluwezoom, Gelderland

#

Nationaal Park Veluwezoom is een natuurgebied van 5000 hectare op de Veluwe in de provincie Gelderland dat in zijn geheel eigendom is van de vereniging Natuurmonumenten. In 1930 werd het het eerste nationaal park in Nederland. Het heuvelachtige gebied bestaat grotendeels uit gevarieerd bos, heide, en een enkele zandverstuiving. In het zuidelijke, meest heuvelachtige deel van het park liggen meerdere landgoederen zoals Heuven en Beekhuizen. Centraal in het nationaal park ligt het bekende uitzichtpunt de Posbank. Het natuurgebied strekt zich uit over de gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal.

Alles hangt met elkaar samen in de Veluwezoom. De mestkever draait een bolletje uit de poep van een hert. Het hert zoekt beschutting tussen de bomen, en graast op de heide. Op de heide leven insecten en reptielen, die voedsel zijn voor de vogels. In de ongerepte natuur van Veluwezoom ben je toeschouwer van dit fascinerende schouwspel.

Belgë - Ardennen

#

De Ardennen (Frans: Ardenne, Waals: Årdene) vormen een bosrijk middelgebergte in oostelijk België (een groot deel van Wallonië), Noord-Luxemburg en een klein stukje aangrenzend Frankrijk. Het is de westelijke uitloper van het Rijnlands leisteenplateau, een massief van leisteen, waartoe ook de Eifel, Hunsrück en de Taunus behoren. Het gebergte is een overblijfsel van de hercynische orogenese en werd 390 tot 300 miljoen jaar geleden gevormd.

Men onderscheidt een hoger gedeelte en een lager gedeelte in de Ardennen, de Hoge en de Lage Ardennen. De Hoge Ardennen liggen ten oosten van de Ourthe; hier vindt men dan ook de hoogste toppen die tot over de zeshonderd meter kunnen reiken. Zo is de hoogste heuvel de in de Hoge Venen gelegen Signaal van Botrange (694 meter). De op een na hoogste top is de Baraque Michel van 674 meter. Een andere top is de in het noorden van de provincie Luxemburg gelegen Baraque de Fraiture (652 meter). De Lage Ardennen liggen in het zuidwesten, in het zuiden van de provincies Henegouwen, Namen en Luxemburg alsmede in het aangrenzende Frankrijk. De heuvels zijn over het algemeen niet hoger dan vijfhonderd meter. Talloze kleine rivieren ontspringen in het Ardense heuvelland, zoals de Amblève, de Ourthe en de Semois. In een aantal daarvan zijn stuwmeren aangelegd zoals onder andere bij Eupen en Robertville.

Portugal - Torre de Belem, Lissabon

#

De Torre de Belém, of Toren van Belém, is een verdedigingstoren aan de oever van de rivier de Taag in Belém, een voorstad van Lissabon. Het bouwwerk in laatgotische Manuelstijl is in het begin van de 16de eeuw opgericht om de ontdekkingsreizen van Vasco da Gama en de grandeur van de Portugese macht in het tijdperk van de grote ontdekkingen te herdenken. Het is een van de voornaamste bezienswaardigheden van Lissabon. De Toren van Belém werd in 1910 uitgeroepen tot nationaal monument, en in 1983 werd hij, samen met het nabijgelegen Hiëronymietenklooster, door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed.

Via een wenteltrap bereikt men op de eerste verdieping de kamer van de commandant. De volgende verdieping noemt men de Koningszaal. Hier valt de open haard op, versierd met halve sferen. Vanuit de derde verdieping kan men uitzien op de omgeving door grote tweelichtvensters, versierd met het koninklijk wapenschild. Het manuelijns kruisribgewelf is versierd met het armillarium van koning Emanuel I en het kruis van de Orde van Christus. Op de bovenste verdieping is een gebedsruimte.

Spanje - Parque Nacional de Ordesa

#

De Valle de Ordesa wordt ook wel de Grand Canyon van Europa genoemd. Hoge en vooral steile kalksteen wanden sluiten het dal aan beide kanten af. Door het dal loopt de Rio Arazas met watervallen en woeste stroomversnellingen. Smeltende gletsjers hebben de canyon uitgesleten. Het uitzicht van bovenaf de canyon op de kloof is overweldigend qua natuurschoon en vergezichten.

De Valle de Ordesa is een onderdeel van het Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido dat ligt in de Spaanse Pyreneeën in de provincie Huesca in de regio Aragón. Op Pad maakte vijf wandelingen waarvan 4 in of vlakbij de Ordesa canyon en 1 wandeling vlakbij de Añisclo canyon. De tochten zijn voor beginners en gevorderden.

Zweden - Visby, Gotland

#

Visby is de grootste stad op het Zweedse Oostzee-eiland Gotland en de hoofdstad van de provincie Gotlands län, die het gehele eiland beslaat. De Hazestad heeft een oppervlakte van 1208 hectare en is een van de veertien Zweedse werelderfgoederen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Visby is hoofdzakelijk bekend door de grotendeels intacte, uit de 13e eeuw stammende 3,4 km lange stadsmuur (ringmuren) rondom het oude gedeelte van de stad. Ook zijn er veel middeleeuwse gebouwen (meer dan 200) te vinden. De stadsindeling stamt nog uit de middeleeuwen. Er waren toen 17 middeleeuwse kerken in Visby, waarvan de meeste tot ruïnes zijn vervallen. Eén is nog intact.

Zwitserland - Gruyères

#

Gruyères is een gemeente in het Zwitserse district Gruyère in het kanton Fribourg. Het stadje is een toeristische trekpleister en ligt boven op een heuvel met uitzicht over het Sarinedal. De plaats ligt op 810 meter hoogte en heeft een oppervlakte van 28.39 km².

Voor kanton Fribourg is Gruyères een van de belangrijkste toeristische trekpleisters. Het stadje ligt boven op een heuvel en is omgeven door een stadsmuur. Het 12e-eeuwse kasteel is, naast de kerk Saint-Théodule uit de 13e eeuw, de blikvanger. De huizen binnen de muur stammen over het algemeen uit de middeleeuwen. Het gehele jaar door vinden er festivals en andere culturele evenementen plaats.